Ramslök och kajp

Ramslök

Ramslöken kom till Gotland med munkar som använde den som marktäckare i humleodlingarna.

Den har en frisk vitlökssmak och växer frodigt där den trivs.

Ramslökspesto

100gr  Ramslöksblad med stjälkar

1 tsk     Flingsalt

4 msk  Nötter, tex mandel, val- eller pinjenötter-vad du gillar!

1-1,5 dl    god kallpressad ekologisk olivolja

30 gr   färskriven parmesan eller pecorinoost

Skär blad och stjälkar grovt.

Mixa samman allt utom osten som du blandar i sist.

Förvara i tätslutande burk i kylen.

Kajp

Kajp, skogslök är ungefär en liten purjolök som växer vild på Gotland.

Kajpsoppa

Skiva ner några potatisar i en liter god buljong och låt koka ett tag. Finhacka  två knippen kajp och fräs i lite smör.

Spetsa gärna med några stjälkar finskuren sparris!

Lägg ner i buljongen och red av med en burk creme fraiche.

Smaka av med lite salt, nymald svartpeppar och citronsaft.

Garnera med gullvivsblommor!

Servera med bröd, smör och ost.